Het SerVies

Ontdek hier hoe het fijnstof verwerkt wordt tot een glazuur voor het uiteindelijke servies!

Data op je bord

De Republiek is gesitueerd in Brugge, dus leven en ademen we daar een groot deel van onze tijd. We gaan dan ook aan de slag met het stof dat in de Brugse lucht hangt. Zo leggen we de luchtkwaliteit van Brugge vast in een servies: het resultaat is een servies als een bijzondere matrix van data!

De focus van het conceptstuk ligt op houtverbranding, een van de belangrijkste oorzaken van fijnstof in Vlaanderen. Na 1 uur hout verbranden heb je ongeveer 3 gram fijnstof de lucht in gestuurd. Daar glazuren we een kopje of bord mee. De kleurverschillen spreken voor zich!

Hoe wordt fijnstof glazuur?

 

Hoe kom je nu aan dat goedje waar je eigenlijk van af wil?

Stap 1: Het verzamelde poeder wordt gebruikt als basis voor het glazuur. Het enige dat wordt toegevoegd is een transparant glazuur als medium. Verder worden geen (kleur)stoffen toegevoegd, het fijnstof bepaalt dus volledig de kleur! Van de verschillende bestanddelen van fijnstof zijn het voornamelijk de metalen zoals koper- en ijzerdeeltjes die de kleur bepalen.

De samenstelling is overal anders: de verhouding tussen natuurlijke en door de mens veroorzaakte ingrediënten (vervuiling) kan op verschillende plekken heel anders zijn. In Zeebrugge hangt bijvoorbeeld meer zand in de lucht dan in centrum Brugge.

Ook in andere steden werden al serviesdelen gemaakt: het project is momenteel al gelanceerd in Italië, Duitsland, China, Nederland en nu ook ook in België. Elke plek geeft z’n eigen kleur!

 

 

Stap 2: Het geglazuurde servies gaat de oven in. We leggen onze footprint (maar dan in de lucht) vast met het stofmengsel: zo heeft elke plek zijn eigen curieuze mélange, zijn eigen kleur en textuur.

En is dat dan veilig?

Net als bij Delfts blauw -het giftige kobaltoxide- dat veilig opgesloten zit in het glazuur van de tegels, blijkt na tests bij het keramische onderzoeksinstituut TCKI en uit onderzoek door TNO dat er uit het ‘Brugs zwart’ geen giftige stoffen door het glazuur heen komen. Voor elke stad wordt opnieuw een veiligheidstest gedaan.