3/ SerViesverhaal: Dominique

Ik heb geen ervaring met keramiek maar ik wou graag mijn verhaal delen.

In 2012 stierf mijn schoonmoeder Margot aan kanker, ze was 65. Zij was voor mij meer dan een schoonmoeder, ook een vriendin en een partner in crime, we hebben van alles uitgestoken en veel plezier gehad. Na haar overlijden namen mijn man en ik haar keramiek servies mee dat ze dagelijks gebruikte in haar keuken, gewoon als herinnering, omdat ik het mooi vond.

Maar ik ben er dan meer over gaan opzoeken en het is een Noors servies uit de jaren 1960-70. Het is Figgjo Flint Norway, Turi Design en meer bepaald de Tor Viking. Figgjo is een plaatsnaam en de naam van een keramiekfabriek die begon in 1941.  Ze bestaat nog steeds en is uniek in haar soort in Noorwegen. Doorheen de jaren heeft Figgjo Flint met heel veel ontwerpers samengewerkt.

Dit specifieke servies is ontworpen door Turid Gramstad Oliver. Deze ontwerpster begon haar carrière bij Figgjo in 1960. In de twintig jaar dat ze er als designer werkzaam was, ontwierp ze diverse serviezen die bekend zijn geworden onder de naam ‘Turi design’, zoals bijvoorbeeld ‘Arden’, ‘Elvira’, ‘Market’, ‘Lotte’, ‘Tor Viking’, ‘Clúpea’ en nog vele andere seriezen. Bij mij gaat het om de Tor Viking.

Eén van de dingen die mijn schoonmama en ik gemeenschappelijk hadden was de liefde voor Scandinavië, en we zijn daar ook samen geweest. Ik ben zelfs met haar Zweedse avondles gaan volgen, samen op de schoolbanken. Toen Margot nog jong was, reisde ze ook al naar daar. Ze had een voorliefde voor mooie dingen en design en heeft dat servies daar gekocht toen ze nog niet lang getrouwd was.

Sinds ik er meer over opzocht, ben ik het gaan verzamelen. Ik kijk op rommelmarkten, in kringwinkels, online, … Soms gaan de prijzen me te hoog, maar af en toe kan ik een stuk bijkopen, een schaal of een botervlootje, en door de jaren heen groeit mijn collectie. Het is een beetje een ode aan haar, aan onze liefde voor Scandinavië, en gewoonweg ondenkbaar dat ik het zomaar zou wegdoen. Het staat ook niet zomaar in de kast mooi te wezen, we gebruiken het effectief elke dag. Ik heb zelfs de muren van onze woonkeuken/leefruimte geschilderd in een groene kleur passend bij het servies!

Voilà, dit is mijn keramiekverhaal.

Dominique Vieren


Heb jij net als Dominique een bijzonder, fascinerend, verrassend, ongelooflijk of ontroerend verhaal te vertellen over jouw favoriete bord, kom of kopje? Vond jij het mooiste bord ooit op reis? Heb je een koffiekopje dat al generaties lang in de familie zit?  Laat het ons weten en inspireer mee hét Brugse SerVies!

Bezorg ons je verhaal via emma@republiekbrugge.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *