6/ SerViesverhaal Ellen Vandebulcke

Na 10 jaar wonen in ons huis heb ik sinds vorige week ein-de-lijk een vitrinekast waarin ik mijn servies kan uitstallen. Al die tijd stond het weggestopt en opgestapeld in keukenkasten. Nu ziet het eindelijk het daglicht en kan ik er dagelijks van genieten. De heerlijke pastelkleuren van Villeroy & Boch, de retro Melitta-koffiesets large én mini, het gegoten porselein in poederkleuren van Lenneke Wispelwey, keramiek van Brugse keramisten, maar ook het servies van mijn oma. Servies dat ik erfde, bijeensprokkelde op rommelmarkten, dapper meebracht van verre reizen, vond in kringwinkels of van vrienden cadeau kreeg… 

Ik had gehoopt het allemaal kwijt te kunnen in de kast, maar ik moet met rode wangen bekennen dat het maar een selectie is geworden en de rest nog steeds in mijn keukenkasten schuilt. Mijn huisgenoten vinden mijn serviesverslaving iets minder fijn… 

Sommige stukken kusten jammergenoeg al eens de grond en vielen in stukken uiteen, maar afscheid nemen kon ik niet, dus lijmde ik ze maar vlug terug aan elkaar en zette ze alsnog in de kast, te mooi om weg te doen. Van sommige klungelige valpartijen heb ik veel spijt, zoals die van het gebloemde schoteltje van mijn oma waar ik als klein meisje altijd petit-beurretjes in geserveerd kreeg als vier-uurtje. Zo stoem dat ik net die liet vallen, maar het staat gelukkig nog steeds in mijn kast – weliswaar met wat extra littekens.

Toen de kast eindelijk helemaal gevuld was, haalde mijn zoon er als grapje nog een ander erfstuk bij. Een recent opgedoken grijze olifant – waarvan ik nog altijd niet goed weet of ik hem nu mooi of lelijk vind – van één of andere overgrootouder … Volgens mijn zoon de perfecte match: de olifant en de porseleinkast! 

Ellen


Heb jij net als Dominique een bijzonder, fascinerend, verrassend, ongelooflijk of ontroerend verhaal te vertellen over jouw favoriete bord, kom of kopje? Vond jij het mooiste bord ooit op reis? Heb je een koffiekopje dat al generaties lang in de familie zit?  Laat het ons weten en inspireer mee hét Brugse SerVies!

Bezorg ons je verhaal via emma@republiekbrugge.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *