SerVies in EXit!

Wat hangt er in de Brugse lucht?

‘Een hapje eten op het met fijn stof geglazuurde servies?’

In samenwerking met tal van partners brengt De Republiek van 16 april tot 16 mei met het project SerVies de fijnstofproblematiek op een brede manier onder de aandacht. Brugse keramisten creëren speciaal voor dit project een servies met glazuur van fijnstof. Daarnaast is er een gevarieerd programma met lezingen, demonstraties, workshops, wandelingen, expo’s,… rond maatschappelijke thema’s als luchtkwaliteit, circulair ontwerp, mobiliteit en duurzaamheid.

Een door fijnstof gekleurd servies

Elke dag ademen we fijnstof in, zonder te weten wat in dit onzichtbare goedje zit en wat het met onze gezondheid doet. Fijnstof is een verzamelterm voor alle kleine deeltjes die in de lucht hangen. We denken daarbij al snel aan zware metalen of roet, maar het gaat evengoed om natuurlijke stoffen zoals zeezout of zand. De belangrijkste oorzaken van fijnstof zijn houtverbranding, veeteelt, landbouw, industrie en verkeer. Zo produceer je bijvoorbeeld na drie maanden kaas eten, vier dagen vlees eten of zelfs twintig minuten hout verbranden al één gram fijnstof.

Aan de slag met het roet!

Samen met de Rotterdamse partners wordt een conceptstuk ontwikkeld dat weergeeft hoeveel fijnstof we uitstoten met houtverbranding. Een tiental Brugse keramisten gaan dan weer op een heel creatieve manier aan de slag met dit fijnstof. Zij ontwerpen elk een eigen servies en gebruiken het fijnstof om het servies te glazuren. De hoeveelheid en de samenstelling van het fijnstof dat in het glazuur is verwerkt, bepalen de kleurschakeringen van de kop, het bord of de kom. Voor het ontwerp van het servies laten de keramisten zich inspireren door de fascinerende verhalen van enkele Bruggelingen over hun favoriete stuk uit hun eigen serviescollectie.

Lezingen, demonstraties, workshops en zoveel meer

Emma Petillion (De Republiek): ‘Via diverse activiteiten willen we het publiek bewust maken van de lucht die ze inademen en van de gevolgen die bepaalde keuzes  hebben. Hiervoor hebben we een stevig programma ontwikkeld met lezingen, demonstraties, workshops, wandelingen en expo’s.’ 

‘Op vrijdag 16 april starten we met een Pecha Kucha-avond met Brugse sprekers rond maatschappelijke thema’s zoals luchtkwaliteit, circulair ontwerp, mobiliteit en duurzaamheid. Ook tijdens dit weekend start de expo ‘Fijnstof als grondstof’, waarin we vijf makers met het label Handmade in Brugge uitnodigden om aan de slag te gaan met roet. Zo tonen we aan dat ook het gebruik van minder voor de hand liggende materialen verrassende resultaten kan opleveren.’

Dat weekend vormt ook de start van een reeks evenementen met voor elk wat wils. Verwacht geïnspireerd, verrast en uitgedaagd te worden door experten en makers als David Van Steenkiste, Wietse Hyndrickx, Maarten Inghels, Jan Cauwelier, Marcel Vlamynck, Piet Moerman, Eleonora Ceramics en nog zo veel anderen. De uitvalsbasis van SerVies is Korf, het vroegere Biekorf Cultuurcafé, dat drie maanden lang door verschillende partners van De Stadsrepubliek ingepalmd wordt. Tijdens het traject werken we toe naar het slotevenement, de ‘Lange Tafel’ op zondag 16 mei, waarbij we alle deelnemers uitnodigen om een hapje te eten op hét met fijnstof geglazuurde servies.’

-Luc Fossaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *