Een wereldtafel van SerVies / deel 1

Wist je dat SerVies al over de hele wereld bestaat? Het project ontstond in Rotterdam, maar ondertussen bestaat er al SerVies uit onder andere Amsterdam, Berlijn, Milaan, Jakarta en zelfs Peking! Onze ambitie is om al die serviezen samen te brengen op één lange tafel, en zo de verschillen in luchtkwaliteit te zien…


AMSTERDAM

Gewapend met gele handschoenen, een stofmasker en oogstgereedschap gingen 450 eerstejaarsstudenten van Amsterdam Fashion Institute AMFI op expeditie in Amsterdam, op zoek naar roet en neergeslagen fijnstof. 

Het Amsterdamse Servies Collectief dat voor dit evenement was samengesteld had hiervoor meer dan 15 smerige hotspots geselecteerd. Een Luchtwachter van milieudefensie of een bezorgde bewoner wachtte de studenten op, om ze te informeren en te helpen bij het verzamelen van het roet. Student Zoï Huizing: “Sommige mensen vroegen: “Wat zijn jullie allemaal aan het doen?” Het riep natuurlijk vragen op want je ziet niet iedere dag fashionable studenten de straat poetsen!


BERLIJN

Dat slechte lucht niet alleen een lokaal probleem is, is het Berlijnse Fiction Forum wel duidelijk. In haar experimentele ruimte waar plek geboden wordt aan kunst en ontwerp gaat de organisatie graag de discussie aan over mogelijke toekomstscenario’s die wèl gezond, eerlijk en duurzaam zijn. ‘Schone lucht voor iedereen’ is een toekomstbeeld dat daarbij past. De aankoop van in eerste instantie van het Rotterdamse Servies voor de expositie van Fiction Forum laat zien dat er grensoverschrijdend wordt gedacht. 

Om vervolgens aan de slag te kunnen met het stof van de eigen leefomgeving voor de ontwikkeling van een Berlijnse editie is in november 2019 een workshop georganiseerd om gezamenlijk het Berlijns stof te oogsten. Een groep van ongeveer 20 deelnemers heeft in een uur tijd 60 gram stof verzameld door het van richels van het Haubtbahnhoff af te schrapen. Vooral de stukken rondom de uitgang van de vierbaans autotunnel die onder dit station loopt werd veel stof gevonden. Vervolgens konden deelnemers het gevonden stof verwerken tot glazuur, en een staaltje keramiek glazuren. Iedere deelnemer kreeg zijn of haar staaltje twee weken later weer terug, gebakken door de keramist uit het netwerk van Fiction Forum. Een deelnemende journaliste schreef er een artikel over in de Heise “Ik ben nog nooit zo blij en onthutst geweest bij het schoonmaken om het perfecte vuil te krijgen.”


MILAAN


Een espresso uit een kopje gemaakt met het stof van de Viale Monte Ceneri, zou jij het drinken? Deze vraag werd bezoekers gesteld tijdens de Milaan Design Week in oktober ’20 in het interactieve Smogware Café.

Voor veel Milanezen is de Viale Monte Ceneri hét voorbeeld van de ongelukkige impact van het verkeer op het leven in een stad. Het is zo’n verkeersader uit de jaren ’50 en ’60 dwars door de stad, waarvan het nooit de bedoeling was dat het zou worden wat het nu is, maar waarvan iedere stad er wel én of meer heeft. Om de capaciteit van de ringweg om Milaan te verdubbelen werd in die tijd een weg bovenop de eerste gebouwd, en ontstond een viaduct met een lengte van meer dan 2 km. Zoals in veel steden kon men de toename van het verkeer toen niet bevroeden, zeker niet in combinatie met de verdichting van het gebied waarlangs de ringweg voerde. Vandaag de dag zien bewoners in de flatgebouwen pal naast het viaduct het verkeer onophoudelijk langs hun balkons voorbij razen, en houden zij angstvallig hun deuren en ramen gesloten voor het lawaai en smog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *