Een wereldtafel van SerVies / deel 2

Wist je dat SerVies al over de hele wereld bestaat? Het project ontstond in Rotterdam, maar ondertussen bestaat er al SerVies uit onder andere Amsterdam, Berlijn, Milaan, Jakarta en zelfs Peking! Onze ambitie is om al die serviezen samen te brengen op één lange tafel, en zo de verschillen in luchtkwaliteit te zien…


BEIJING

China is een geweldig interessant land voor het project Servies, vanwege de urgente problematiek rond luchtkwaliteit en bovendien eeuwenoude kennis van het medium porselein. Het lijkt het land waar alle ingrediënten in de overtreffende trap samenkomen.

Zou Servies in China een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van luchtkwaliteit? Daarvoor is onderzoek nodig. Wat is daarvoor nodig? Welke culturele vertaling is nodig naast de voor de hand liggende vertaling van data? (Van welke bron van data kun je uitgaan?)

Natuurlijk moet voorkomen worden dat het project een negatieve bijdrage heeft op de luchtkwaliteit in de wereld door veel uitstoot door reizen en transport, dus wordt idealiter een lokale studio opgericht. Inmiddels is Smogware Studio China in oprichting, waar Servies wordt geproduceerd voor lokaal gebruik. De eerste Smogware Teaset is in ontwikkeling…


JAKARTA

De luchtkwaliteit van Jakarta is bij de slechtste in de wereld. De deelname aan de expositie What a Waste! – Future Design in Bali, bij Desa Potato Head was dan ook een goede aanleiding om lokaal stof te oogsten. Dries van Wagenberg van de Dutch Design Foundation DDF, medeorganisator van de expositie, ging op stap met een klein clubje deelnemers. In een korte tijd schraapten ze een flinke hoeveelheid stof van richels. What a waste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *