Het project

Elke dag ademen we fijnstof in, zonder te weten wat dit onzichtbare goedje is en wat het met onze gezondheid doet. Met het project SerVies wil De Republiek, samen met tal van partners, fijnstof op een brede manier onder de aandacht brengen.

Brugse keramisten creëren speciaal voor dit project een servies geglazuurd met lokaal fijnstof. Daarnaast is er voor het brede publiek een gevarieerd programma met lezingen, demonstraties, workshops, wandelingen, expo’s,… rond thema’s als luchtkwaliteit, circulair ontwerp, mobiliteit en duurzaamheid.

Een door fijnstof gekleurd servies

Voor het project SerVies haalde De Republiek de inspiratie in Rotterdam, waar twee designers een servies ontwikkelden dat gekleurd wordt met een glazuur van Rotterdams fijnstof. Door dit internationale project naar Brugge te halen maakt De Republiek zichtbaar wat er in de Brugse lucht hangt.

Samen met de Rotterdamse partners wordt een conceptstuk ontwikkeld dat weergeeft hoeveel fijnstof we uitstoten met houtverbranding. Een tiental Brugse keramisten gaan dan weer op een heel creatieve manier aan de slag met dit fijnstof. Zij ontwerpen elk een eigen servies en gebruiken het fijnstof om het servies te glazuren. De hoeveelheid en de samenstelling van het fijnstof dat in het glazuur is verwerkt, bepalen de kleurschakeringen van de kop, het bord of de kom. Voor het ontwerp van het servies laten de keramisten zich inspireren door de fascinerende verhalen van enkele Bruggelingen over hun favoriete stuk uit hun eigen serviescollectie.

Expo/lezing/workshop/film/demo/feest

Naast de ontwikkeling van dit servies tonen we via een boeiende mix van activiteiten welke gevolgen bepaalde, soms heel kleine, keuzes hebben. Hiervoor presenteren we een stevig programma van lezingen, demonstraties, workshops, wandelingen en expo’s. Verwacht geïnspireerd, verrast en uitgedaagd te worden door experten en makers als David Van Steenkiste, Wietse Hyndrickx, Maarten Inghels, Jan Cauwelier, Marcel Vlamynck, Piet Moerman, Eleonora Ceramics en nog zo veel anderen!

De uitvalsbasis van SerVies is KORF, het vroegere Biekorf Cultuurcafé, dat drie maanden lang door verschillende partners van De Stadsrepubliek ingepalmd wordt.

Ons doel is bereikt wanneer we geen servies meer kunnen maken omdat er te weinig grondstof is!

Wie

SerVies is een project van De Republiek met de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Brugge