SerVies in Het Laatste Nieuws!

Het servies van fijnstof in Brugge
Het servies van fijnstof in Brugge © Femke Den Hollander

In Brugge maken ze een servies van…fijnstof: “We verkopen het niet, want mensen zouden het niet smakelijk vinden”

BRUGGE – Een servies op basis van fijnstof uit de lucht in Brugge. Dat is het project waar kunstencentrum De Republiek mee uitpakt. Ook in andere (wereld)steden is zo’n servies al gemaakt, onder meer in Milaan, Amsterdam en Peking. “Je kan het fijnstof hier gewoon van de muren schrapen, door de kleine straatjes van Brugge”, zegt Emma Petillion van De Republiek. Bart Huysentruyt

SerVies is wat ze noemen een participatief sensibiliseringsproject rond fijnstof, luchtvervuiling en duurzaamheid en brengt wetenschap samen met cultuur om een maatschappelijke uitdaging op de kaart te zetten. Het project ontstond in Rotterdam, maar werd ook al uitgewerkt in Amsterdam, Berlijn, Milaan, Jakarta en Peking.

“Twee designers ontwikkelden in Rotterdam een servies dat gekleurd wordt met een glazuur van Rotterdams fijnstof”, zegt Emma Petillion van De Republiek. “Door dit internationale project naar Brugge te halen maakt De Republiek zichtbaar wat er in de Brugse lucht hangt.” Een tiental Brugse keramisten ontwierpen elk een eigen servies en gebruikten het fijnstof om het servies te glazuren. De hoeveelheid en de samenstelling van het fijnstof dat in het glazuur is verwerkt, bepalen de kleurschakeringen van de kop, het bord of de kom. Voor het ontwerp van het servies laten de keramisten zich inspireren door de fascinerende verhalen van enkele Bruggelingen over hun favoriete stuk uit hun eigen serviescollectie. 

Smalle steegjes

“Op die manier maken we de fijnstofproblematiek zichtbaar en zelfs tastbaar, maar wel op een esthetische manier. Daarnaast hebben we de afgelopen maanden een stevig programma uitgewerkt rond de verschillende thema’s die te linken zijn aan het project”, zegt Petillion. Het servies ziet er leuk uit, maar wordt niet te koop aangeboden. “Mensen zouden het allicht niet zo smakelijk vinden”, denkt Emma Petillion. “Plots wordt fijnstof immers tastbaar. Brugge heeft een aparte problematiek met fijnstof: de smalle steegjes zorgen ervoor dat het hier lang blijft hangen. Je kan het hier bijna letterlijk van de muren schrapen. Dat is ook hoe we dit project hebben aangepakt. We zijn het fijnstof echt van de muren gaan halen. Ons doel zal bereikt zijn als we ooit geen grondstof meer hebben om dit servies te maken. Dat zou betekenen dat het fijnstof weg is.”

Ziek

In Brugge heeft de meetfiets in het verleden al vaker de hoeveelheid fijnstof gemeten. Dat bleek vooral een probleem in de buurt van de haven, maar ook in het stadscentrum waar veel verkeer stilstaat. “We ademen het in, zonder erbij stil te staan. Nochtans heeft het tal van nadelige effecten op ons lichaam. We worden er letterlijk ziek van”, geven de initiatiefnemers nog mee. Later dit jaar volgt er nog een tentoonstelling in Brugge over SerVies.

https://www.hln.be/brugge/in-brugge-maken-ze-een-servies-van-fijnstof-we-verkopen-het-niet-want-mensen-zouden-het-niet-smakelijk-vinden~a6a38135/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *